torstai 21. tammikuuta 2016

Phnom penhin kauheuksia ja kauneuksia

Vietettiin Kambodzan pääkaupungissa Phnom penhissä kolme yötä. Siinä ajassa ehti mainiosti nähdä mielestämme tärkeimmät nähtävyydet. 

Ensimmäisenä päivänä saavuimme perille viiden aikaan, joten kävimme vain syömässä ja vähän katselemassa ympärille. Emme päässeet pitkälle, koska varaamamme guest house oli ison tien toisella puolella ja ylittämiseen olisi pitänyt mennä neljäkaistasen tien läpi. Ei ollut mitään ylitys tai alitus tunnelia taikka suojatietä, mitä ei kyllä muutenkaan kunnioitettaisi. 

Aamulla tuktuk-kuski tuli hakemaan meitä kiertämään nähtävyyksiä ja hankkimaan uuden guesthousen joen läheltä. Menimme heti hotskun löydyttyä Killing Fieldseille, mistä suuntasimme vankilamuseo S-21. Killing fieldsit ovat nimensä mukaisesti peltoalue, mihin ihmiset tuotiin tapettavaksi punakhmerien aikana 1975-1979. Tästä ei siis ole kovinkaan pitkää aikaa. Pelloilla ihmisiä oli tapettu monilla raaoilla tavoilla. Ennen kuin he päätyivät sinne, he olivat olleet S-21 vankilassa. Siellä heitä oli kidutettu päivistä kuukausiin. Osa kuoli jo vankilassa. Kaikki koulutetut, kuuluisat artistit, opettajat, insinöörit, lääkärit sekä muut joiden katsottiin olevan punakhmerejä vastaan tapettiin. 1,2 - 3 miljoonaa ihmistä tapettiin. Tässä on nyt tosi suppeesti mitä  tapahtui, kun en viitti koko postausta kertoa näistä kauheuksista. 


Tuol Sleng S-21

Molemmat paikat oli suunniteltu nähtävyyksiksi todella hyvin. Saimme audiolaitteen, joka kertoi jokaisessa paikassa aina alusta alkaen mitä oli tapahtunut ja miksi. Lisäksi kuulimme 12 selviytyneen henkilön tarinoita. 
Pääsymaksu molempiin audion kanssa oli  6$. Tuktuk-kuskille maksoimme koko päivän ajelusta 22$. 
 

Illalla menimme katselemaan joen vierustalle, mistä löytyi mukava puistoalue. Kävimme hakemassa sinne night marketilta illallista. Edullisin ruoka tähän mennessä! 1,25$ molemmilta yhteensä! 



Viimeisenä päivänä tutustuimme Phnom penhiin jalan. Kävimme myös katsomassa Central marketia. Matkalla käytiin myös ostarissa mistä oli hyvät näköalat. 


Illalla menin vielä käymään Royal Palacessa. Matkalla joku tuktuk-kuski olisi halunnut minut niin kovin kyytiin, että kehtasi valehdella sen olevan suljettu tänään. Älä siis luota tuktuk-kuskiin! Onneksi päätin käydä tarkistamassa asian, koska se oli tosi upea. Kuvissa se ei näytä yhtään niin hienolta kuin oikeasti.



Illalla testattiin myös muutamat angkor-bisset ja herkulliset drinksut ! 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti